Over ons

Achter bestekledingstomer.nl zit een klein team van ervaringsdeskundigen op het gebied van kledingstomers, dat toegewijd is aan het delen van betrouwbare en up-to-date informatie over deze handige apparaten.

Merken kledingstomers

Hoe werkt kleding stomen?

Een kledingstomer is een apparaat dat hete stoom gebruikt om kreukels uit kleding en ander textiel te verwijderen. Een stomer heeft geen strijkplank nodig, waardoor het een handig alternatief is voor drukke mensen die er op hun best uit willen uitzien. Benieuwd hoe een kledingstomer werkt? We leggen het je uit!


Wat kan je met een kledingstomer?

Een kledingstomer kan worden gebruikt voor verschillende soorten kleding, waaronder overhemden, broeken, jurken en jassen. Stomers zijn vooral nuttig voor het stomen van delicate stoffen zoals zijde, satijn en chiffon, net als stoffen die moeilijk te strijken zijn, zoals breisels.

Bovendien kan kledingstomer worden gebruikt om kleding op te frissen die bijvoorbeeld in een koffer heeft gezeten of lang in de kast heeft gehangen. Dit kan vooral handig zijn tijdens het reizen of bij de voorbereiding op een speciale gelegenheid.

Naast het stomen van kleding kan een kledingstomer ook worden gebruikt om bijvoorbeeld woontextiel zoals gordijnen, beddengoed en stoffering op te frissen en te ontkreuken. Wanneer je een kledingstomer hiervoor gebruikt, is het wel belangrijk om eerst een klein, onopvallend deel van de stof te testen om er zeker van te zijn dat de hitte en de stoom het materiaal niet beschadigen of verkleuren.


Wat doet stoom met je kleding?

Stoom werkt goed om kreukels uit kleding te verwijderen, omdat het diep in de vezels van de stof doordringt. Als de stoom door de stof gaat, verwarmt het de vezels en zorgt het ervoor dat ze ontspannen, waardoor de vezels zich ontspannen.

Stoom is ook een effectief hulpmiddel voor het verwijderen van geuren en het ontsmetten van kleding. De hitte van de stoom doodt bacteriën en andere micro-organismen die aanwezig kunnen zijn op de stof, wat kan helpen om geurtjes en allergenen te verminderen.


Hoe wordt de stoom geproduceerd?

De meeste kledingstomers bestaan uit een verwarmingselement, waterreservoir en stoomkop met mondstuk.

Het verwarmingselement is verantwoordelijk is voor het verwarmen van het water in het reservoir om stoom te produceren. De meeste kledingstomers gebruiken een elektrisch verwarmingselement dat het water verwarmt tot ongeveer 100 graden Celcius.

Het waterreservoir is waar het water wordt opgeslagen en verwarmd om stoom te produceren. Het bevindt zich meestal aan de basis van de stomer en kan variëren in grootte, afhankelijk van het model. Zodra het water in het reservoir is verwarmd tot het kookpunt, produceert het stoom. De stoom komt vanuit het reservoir omhoog door de stoomkop en spuugt via het mondstuk de stoom uit door de stoomuitlaatgaten. Deze gaten zijn meestal klein van formaat, en hun aantal varieert afhankelijk van het model stomer. Ze zijn meestal in een specifiek patroon geplaatst om voor een gelijkmatige verdeling van de stoom te zorgen en stoom op een geconcentreerde en gecontroleerde manier af te geven. Dit helpt waterdruppels te voorkomen. Waterdruppels kunnen sporen of vlekken achterlaten op de stof of het kledingstuk nat maken, wat superonhandig is.

Sommige stoomapparaten hebben zelfs verstelbare stoomopeningen, waarmee je de hoeveelheid en de druk van de stoom kunt regelen. Deze functie kan handig zijn bij het stomen van delicate stoffen die niet zo warm gestoomd kunnen worden.


Hoe gaan de kreukels eruit?

Doordat de stoom de vezels ontspant, trekt de stof vanzelf glad. Het proces is vergelijkbaar met strijken, maar zonder de directe warmte of druk van een strijkijzer. In plaats daarvan verwarmt stoom de stof zachtjes en maakt het de vezels los, waardoor ze soepeler worden.

Om kreukels te verwijderen, is het belangrijk om de stoomkop consistent en gecontroleerd over de stof te bewegen. Zorg ervoor dat de stoomuitlaatgaten naar het stofoppervlak zijn gericht. Bij hardnekkige kreukels kun je de stoom een paar seconden langer op de plek richten om de vezels te helpen ontspannen.

Zodra de kreukels weg zijn, kunt je het kledingstuk te drogen hangen of een föhn met koele luchtstand gebruiken om het proces te versnellen. Maar bij een goede kledingstomer kan je de kleding in een mum van tijd weer aan.


Hoe gebruik je een kledingstomer?

 1. Vul het waterreservoir met schoon water tot aan de aangegeven lijn. Vermijd bij voorkeur het gebruik van hard of mineraalrijk water, omdat dit de stomer na verloop van tijd kan verstoppen.
 2. Zet de stomer aan en wacht tot deze is opgewarmd. Dit duurt meestal minder dan een minuut, maar is afhankelijk van het model stomer.
 3. Controleer de stoomproductie en pas de instellingen zo nodig aan.
 4. Houd de stoomkop een paar centimeter van de stof af en beweeg hem op en neer of in een cirkelvormige beweging, afhankelijk van het type stof van het kledingstuk.
 5. Terwijl je de stoomkop over de stof beweegt, geven de stoomuitlaatgaten een constante stroom hete stoom af. De stoom helpt de vezels te ontspannen en kreukels te verwijderen.
 6. Ga door met stomen totdat alle kreukels verdwenen zijn.
 7. Laat het kledingstuk drogen.

Veiligheidstip:
Houd de stoomkop altijd van je lichaam af om brandwonden door de hete stoom te voorkomen. Raak de stoomkop of de stoomuitlaatgaten niet aan tijdens of kort na het stomen. Stoom ook nooit kleding terwijl je deze draagt, om ongelukken of brandwonden te voorkomen.


Hoe onderhoud je een kledingstomer?

Het onderhoud van je kledingstomer is belangrijk om hem in goede conditie te zodat je er lang van kan genieten. Enkele onderhoudstips:

 • Na verloop van tijd kan kalk en vuil uit het water zich ophopen in de stomer, waardoor de stoomuitlaatgaten verstopt kunnen raken en de effectiviteit van de stomer vermindert. Reinig je stomer om de 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.
 • Om de stomer te reinigen, haal je de stekker uit het stopcontact en laat je hem afkoelen. Leeg het waterreservoir en vul het reservoir met een mix van water en witte azijn of citroenzuur. Laat dit ongeveer 30 minuutjes zitten, giet het dan af en spoel het reservoir met schoon water. Om de stoomkop en het mondstuk te reinigen, gebruikt je een zachte doek of een borstel om eventuele resten of vuil te verwijderen.
 • Als de stomer ondanks regelmatig schoonmaken nog steeds verstopt raakt, gebruik dan een ontkalkingsmiddel of een mengsel van water en zuiveringszout. Volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.
 • Als de stomer problemen heeft, zoals een lage stoomproductie of een verstopt mondstuk, kijk dan in de handleiding of neem contact op met de fabrikant voor tips voor jouw specifieke apparaat. Elke stomer is namelijk anders.

Kledingstomer opbergen

Door de stomer op de juiste manier op te bergen, voorkom je eventuele schade, roest of schimmelvorming en verleng je de levensduur van je stomer. Haal de stekker uit het stopcontact en wikkel het snoer netjes om de stomer. Voordat je de stomer opbergt, laat je het waterreservoir volledig leeglopen en laat je het reservoir drogen. Stop hem eventueel in de tas die je bij de stomer hebt gekregen voor extra bescherming. Bewaar de stomer altijd op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Zorg er ook voor dat hij bij voorkeur rechtop staat.