Over ons

Achter bestekledingstomer.nl zit een klein team van ervaringsdeskundigen op het gebied van kledingstomers, dat toegewijd is aan het delen van betrouwbare en up-to-date informatie over deze handige apparaten.

Merken kledingstomers

Huishoudelijke klusjes met een kledingstomer

Huishoudelijke klusjes waarvoor je een kledingstomer kan gebruiken

Hoewel je de kledingstomer waarschijnlijk voornamelijk gebruikt voor – de naam zegt het al – het kreukvrij maken van kleding, is hij ook superhandig voor allerlei andere huishoudelijke klusjes. Van het opfrissen van gordijnen tot het reinigen van bekleding en poetsen van voegen: kijk mee waarvoor je dit handige apparaat allemaal kunt gebruiken.


1. Gordijnen opfrissen met een kledingstomer

Gordijnen worden vaak over het hoofd gezien tijdens het huishouden, maar ze kunnen na verloop van tijd flink kreuken en stof en geurtjes vasthouden. Een kledingstomer is hartstikke handig voor het opfrissen van raambekleding zonder dat wassen of chemisch reinigen nodig is. De warmte en het vocht van de stoom dringen door in de vezels van de stof, maken vuil en geurtjes los en ontspannen de stof, waardoor je gordijnen er weer fris uitzien. En dat zonder het gedoe van het loshalen en opnieuw ophangen van je gordijnen.

Stap-voor-stap gordijnen stomen

 • Begin met het klaarmaken van je kledingstomer. Zorg ervoor dat het waterreservoir gevuld is en dat de stomer is opgewarmd tot de juiste temperatuur.
 • Hang je gordijnen uit en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn over de roede en niet in elkaar verstrengeld zijn.
 • Begin bij de bovenkant van het gordijn, houd de stomer een paar centimeter van de stof vandaan en beweeg ‘m langzaam naar beneden. Laat de stoom gelijkmatig in de stof doordringen en concentreer je op plekken met zichtbare kreukels of vuil.
 • Ga door met het stomen van de hele lengte van het gordijn, waarbij je sectie voor sectie afwerkt totdat je het hele gordijn hebt gehad.
 • Voor hardnekkige kreukels of geurtjes moet je de stomer misschien een paar seconden langer op zijn plek houden of het stomen herhalen.
 • Laat de gordijnen aan de lucht drogen voordat je ze sluit.

2. Bekleding en meubilair reinigen met een kledingstomer

Bekleding kan na verloop van tijd vol zitten met bacteriën, allergenen en geurtjes, maar met je kledingstomer heb je meubels en bekleding zo weer fris. Stoom dringt diep door in de stof, doodt bacteriën, maakt korte metten met allergenen en neutraliseert onaangename geurtjes. In tegenstelling tot chemische reinigingsmiddelen is reinigen met stoom milieuvriendelijk en laat het geen schadelijke resten achter.

Tips voor het stomen van bekleding

 1. Stofzuig de bekleding voordat je begint om alle losse vuildeeltjes en stof te verwijderen.
 2. Voer altijd een test uit op een klein, onopvallend deel van de bekleding om er zeker van te zijn dat deze bestand is tegen stoomreiniging.
 3. Houd de stomer op een paar centimeter afstand van de stof om overtollige vochtophoping te voorkomen.
 4. Werk in kleine secties en beweeg de stomer gelijkmatig over de bekleding om er zeker van te zijn dat je alles hebt gehad.
 5. Gebruik een borstelhulpstuk voor hardnekkige vlekken of flink vervuilde plekken. Borstel de stof zachtjes tijdens het stomen voor het beste resultaat.

3. Matrassen en kussens nieuw leven inblazen met een kledingstomer

Matrassen en kussens zijn onmisbaar voor een comfortabele en gezonde slaapomgeving, maar ze kunnen een broedplaats worden voor huisstofmijt en allergenen. Met stoom kan je beddengoed in een handomdraai verfrissen. Stoom dringt diep door in de stof van matrassen en kussens, waardoor huisstofmijt en bacteriën worden gedood. Daarnaast helpt stoom om geurtjes te neutraliseren en allergenen te verwijderen, waardoor jij en je gezin gezonder slapen.

Matrassen en kussens stomen

Begin met het stofzuigen van het oppervlak van de matras en de kussens om alle losse vuildeeltjes te verwijderen. Stel daarna je kledingstomer in op de juiste temperatuur voor het stomen van beddengoed. Houd de stomer dicht bij de stof en beweeg langzaam over het complete oppervlak. Besteed extra aandacht aan naden, plooien en gebieden waar huisstofmijt en eventueel andere beestjes zich kunnen verstoppen. Laat het matras en de kussens na het stomen goed drogen voordat je het bed weer opmaakt.

4. Tegels, voegen en sanitair schoonmaken met een kledingstomer

Badkamers zijn broedplaatsen voor schimmel en zeepaanslag, maar met een krachtige stomer kun je deze hardnekkige vlekken moeiteloos aanpakken. Stoom dringt door in voegen en maakt schimmel en zeepaanslag los, zodat je dit makkelijk kan verwijderen zonder gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

 • Neem voor het stomen de oppervlakken af om los vuil te verwijderen.
 • Stel de kledingstomer in op de juiste temperatuur. Tegels kunnen wel wat hebben, dus probeer eens op maximaal.
 • Gebruik een smal opzetstuk om de stoom te concentreren op kleine oppervlakken, zoals voegen en hoeken.
 • Houd het opzetstuk van de stomer dicht de tegels of voegen en beweeg langzaam in een vloeiende beweging, zodat je alles meepakt.
 • Voor hardnekkige vlekken kun je een borstel gebruiken tijdens het stome.

Naast tegels en voegen kan stoom ook worden gebruikt voor het schoonmaken van sanitair, kranen, douchedeuren en meer!

5. Kreukels uit tafelkleden verwijderen met een kledingstomer

Met een kledingstomer in huis ziet je tafel er onberispelijk uit voor elke gelegenheid. Of je nu een speciaal etentje voorbereidt of gewoon graag een netjes gedekte tafel hebt, kreukels in tafelkleden en linnengoed kunnen afbreuk doen aan de presentatie. Dat willen we niet! Tafelkleden, stoffen servetten: met een kledingstomer ziet je tafellinnen er in een paar seconden picobello uit. Ideaal voor last-minute touch-ups voordat je gasten ontvangt.

6. Knuffels en huisdierkussens opfrissen

Zacht speelgoed, knuffels en huisdierenkussens en -bedden houden vaak geurtjes en vul vast, waardoor ze minder uitnodigend zijn om mee te spelen of in te ontspannen. Gelukkig weet je stoomreiniger daar wel raad mee!

Voordelen van het gebruik van stoom

 • Stoom neutraliseert geurtjes bij de bron, in plaats van ze te maskeren met geurstoffen.
 • De hoge temperatuur van stoom helpt bacteriën en ziektekiemen te doden, wat zorgt voor een schonere en gezondere speelomgeving voor kinderen en huisdieren.
 • Reinigen met stoom is zacht voor stoffen en materialen, waardoor het veilig is voor gebruik op speelgoed en huisdierenaccessoires zonder het risico op chemische resten of irritatie.

Wat is de beste kledingstomer? We zetten onze favorieten op een rij:

Leave a Comment