Over ons

Achter bestekledingstomer.nl zit een klein team van ervaringsdeskundigen op het gebied van kledingstomers, dat toegewijd is aan het delen van betrouwbare en up-to-date informatie over deze handige apparaten.

Merken kledingstomers

Kleding stomen thuis zoals bij de stomerij: hoe pak je het aan?

Stel je eens voor dat je jouw favoriete kleding kunt opfrissen zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Naar de stomerij, maar dan thuis. Chemisch reinigen – wat ze bij de stomerij meestal doen – is een proces waarbij oplosmiddelen in plaats van water worden gebruikt om stoffen te reinigen en op te frissen. Maar dat opfrissen van de meeste kledingstukken kun je ook heel goed thuis doen. Veel goedkoper én milieuvriendelijker. We verklappen je hoe.


De voordelen kleding stomen thuis

Het thuis stomen van kleding brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Je bespaart er vooral veel tijd en geld mee. Je hoeft je niet meer te haasten naar de stomerij of lang te wachten. Met een stomerij thuis heb je de vrijheid om je kleding op te frissen wanneer het jou uitkomt. Bovendien is het een milieuvriendelijkere optie, omdat je het gebruik van schadelijke chemicaliën kunt verminderen.

Thuis stomen is zacht voor je kledingstukken. Delicate stoffen, versieringen en details worden met de grootste zorg behandeld, zodat ze langer meegaan. Dus zeg maar dag tegen vervagende kleuren en krimpende stoffen! En dan hebben we het nog niet eens over het gemak van kleding stomer thuis. Je hoeft niet langer dagen- of wekenlang afscheid te nemen van je favoriete outfits. Met een stomerij aan huis kun je je kleding snel opfrissen voor een event, een belangrijke vergadering of gewoon om je fantastisch te voelen op een willekeurige dag.


Het stomerij-proces uitgelegd

Je brengt je kleren naar de plaatselijke stomerij en als magie zien ze er weer fris uit. Maar wat gebeurt er achter de schermen? Bij een traditionele stomerij worden chemische oplosmiddelen gebruikt om vlekken en vuil op te lossen, zodat je kleding schoon en geurvrij wordt. Het proces bestaat meestal uit een voorbehandeling, reiniging in een speciale machine en de afwerking door ervaren professionals.

Je kledingstomer als alternatief voor chemisch reinigen

Omdat de stomerij misschien niet voor elk kledingstuk haalbaar of handig is, biedt je vertrouwde kledingstomer een fantastisch alternatief. Door gebruik te maken van de kracht van stoom kan je kleding effectief worden opgefrist en gezuiverd, waardoor geurtjes verdwijnen en kreukels minder zichtbaar worden. Het is als een spabehandeling voor je kleding, zonder dat je agressieve chemicaliën of ingewikkelde machines nodig hebt.

Vul de watertank van je kledingstomer, laat hem opwarmen en laat dan de stoom los op je kleding. Terwijl de stoom in de stof dringt, ontspant het de vezels en laat het vuil en geurtjes los. Laat de stomer over je kleding glijden en voilà!


Kleding thuis stomen, de voorbereiding

Met een paar sorteer- en vlekkenbestrijdings-skills en de juiste kledingselectie ben je goed op weg om een maestro in thuisstomerij te worden.

Sorteren

Verzamel al je kleding en begin je met het indelen in verschillende categorieën. Sorteer ze op kleur, soort stof en reinigingsvereisten. Inspecteer elk kledingstuk op vlekken of andere plekken die speciale aandacht nodig hebben. Deze stap is cruciaal om de behandeling te bepalen die elk kledingstuk nodig heeft.

Behandel vlekken

Pak je favoriete vlekkenverwijderaar of maak je eigen magische brouwsel met huishoudelijke artikelen zoals azijn, zuiveringszout of afwasmiddel. Breng het middel aan op de vlekken en laat het zijn werk doen voordat je verder gaat met de volgende stap. Check wel altijd even het waslabel voor specifieke instructies of waarschuwingen.

Geschikte kledingstukken

Niet alle kledingstukken zijn hetzelfde als het gaat om thuis reinigen. Sommige stoffen en kledingstukken vereisen speciale zorg die verder gaat dan de krachten van je vertrouwde kledingstomer. Maar wees niet bang, want er zijn een heleboel kledingstukken die prima geschikt zijn voor jouw stomerij thuis! Zoek kledingstukken met het label stoomvriendelijk, zoals jurken, overhemden, blouses, rokken en zelfs pakken (ja, pakken!). Stoffen zoals katoen, polyester, zijde, rayon en wol reageren vaak goed op de zachte aanraking van stoom.


Zo gebruik je een kledingstomer voor kleding thuis stomen


Stoominstellingen

Voordat je begint met stomen, is het slim om vertrouwd te raken met de stoominstellingen van je kledingstomer. De meeste stoomapparaten bieden verschillende warmte- en stoomintensiteitopties, zodat je je stomerij-ervaring kunt aanpassen. Delicate stoffen zoals zijde of chiffon kunnen een lagere stoomstand waarderen, terwijl stevigere stoffen zoals katoen of polyester een sterkere stoombehandeling aankunnen.

Stomer voorbereiden

Vul het waterreservoir met gedestilleerd of gefilterd water. Als je je stoomervaring naar een hoger niveau wilt tillen, kun je zelfs een scheutje van je favoriete geparfumeerde textielverfrisser aan het water toevoegen. Laat je stomer even opwarmen en bouw die krachtige stoomdruk op. Het is net een mini-vulkaan die klaar is om uit te barsten, maar in plaats van lava is het een wolk van kreukherstellende stoom.

Stoom vs. kreukels

Tijd voor de ultieme strijd: kreukels versus stoom! Houd je kledingstuk strak en leid de stoommond langzaam over de stof. Laat de stoom zijn werk doen door de vezels te ontspannen en die hardnekkige kreukels los te maken. Beweeg de stomer op en neer of van links naar rechts en concentreer je daarbij op één gedeelte tegelijk.

Houd een veilige afstand tussen de stomer en je handen en vermijd direct contact met de stoom om ongewenste verrassingen te voorkomen. Als je bijzonder hardnekkige kreukels tegenkomt, trek dan zachtjes aan de stof tijdens het stomen.


Tips voor succesvol thuis stomen

Oefening baart kunst als het gaat om kleding huis stomen. Met elke stoomsessie raak je meer bedreven in het behandelen van delicate stoffen, het verwijderen van hardnekkige vlekken en het omzeilen van veelvoorkomende valkuilen.

Omgaan met delicate stoffen

Wanneer het op delicate stoffen aankomt, kom je een heel eind met een beetje extra liefde. Voor delicate kledingstukken verlaag je de stoomstand naar een zacht briesje. Houd de stoommond iets verder weg van de stof voor een veilige en effectieve stoomsessie. Onthoud dat geduld de sleutel is als je te maken hebt met delicate items. Neem de tijd, wees voorzichtig en laat de stoom zijn werk doen.

Hardnekkige vlekken aanpakken

Vlekken, zeg je? Vrees niet, want je hebt de kracht om zelfs de meest hardnekkige vlekken te overwinnen! Voordat je gaat stomen, is het slim om alle zichtbare vlekken voor te behandelen met geschikte vlekkenverwijderaars of zachte textielreinigers. Geef die vlekken wat extra aandacht en laat de oplossing zijn werk doen voordat je ze blootstelt aan de stoom van je kledingstomer. Is de vlek weggepoetst, dan stoom je zoals gewoonlijk om alle restanten van de vlek te verwijderen. Voila!

Veelvoorkomende valkuilen vermijden

Kijk altijd op de wasetiketten voor specifieke instructies of waarschuwingen. Zij vormen de sleutel tot succesvol stomen. Vul het waterreservoir niet te vol om ongewenste lekkage te voorkomen en ononderbroken stomen te garanderen. En ten slotte, laat de stomer nooit onbeheerd achter als hij aan staat. Veiligheid eerst!