Een kledingstomer is een snelle en makkelijke manier om kleding kreukvrij te maken én op te frissen. Lekker hygiënisch dus. Maar verwijdert een kledingstomer ook bacteriën en huisstofmijt uit kleding?
Wat zijn bacteriën en huisstofmijt?
Bacteriën zijn superkleine organismen die overal in onze omgeving te vinden zijn, ook op onze kleren en ander textiel. Hoewel sommige soorten bacteriën onschadelijk of zelfs belangrijk voor ons zijn, kunnen andere infecties en ziekten veroorzaken. Bovendien kunnen bacteriën onaangename geurtjes veroorzaken, vooral als ze groeien en zich vermenigvuldigen op kleding en andere oppervlakken.
Huisstofmijten zijn kleine beestjes die we met het blote oog niet kunnen zien en die in huisstof leven. Ze voeden zich met dode huidcellen en ander organisch materiaal en komen voor in beddengoed, bekleding en tapijten. Hoewel huisstofmijten zelf niet schadelijk zijn, kunnen hun poepjes bij sommige mensen allergieën en astmasymptomen veroorzaken.
Hoe werken kledingstomers?
Kledingstomers gebruiken hete stoom om kreukels te verwijderen en kleding op te frissen. De stoom wordt geproduceerd door water in een reservoir op te warmen en het vervolgens via een mondstuk op de stof te spuiten. De hitte en het vocht van de stoom ontspannen de vezels in de stof, waardoor kreukels er vanzelf uit zakken.
Hoe heet wordt de stoom van een kledingstomer?
Het temperatuurbereik van kledingstomers kan variëren, afhankelijk van het model. Over het algemeen verhitten ze het water tot een temperatuur tussen 100°C en 120°C . Volgens onderzoek zijn temperaturen boven 75°C nodig om bacteriën en huisstofmijt effectief te doden.
Kan stoom van een kledingstomer bacteriën en huismijt doden?
Het korte antwoord is ja, stoom kan een effectieve manier zijn om bacteriën en huismijt op kleding en ander textiel -zoals woontextiel- te verwijderen. De warmte en het vocht van de stoom kunnen diep doordringen in de vezels van de stof, waardoor microben worden gedood die daar op de loer liggen.
Volgens een studie uitgevoerd door de Korean Society of Clothing and Textiles, kan stoomreiniging het aantal bacteriën op kleding tot 99,9% verminderen. Vandaar dat veel fabrikanten van kledingstomers hier ook mee adverteren. Uit de studie bleek dat stoomreiniging vooral effectief was in het doden van Staphylococcus aureus, een veel voorkomende bacterie die huidinfecties kan veroorzaken. Daarnaast bleek uit een studie gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology dat stoomreiniging een effectieve manier kan zijn om huisstofmijtallergenen in beddengoed te verminderen. Uit de studie bleek zelfs dat stoomreiniging effectiever was dan wassen om huisstofmijten te doden en dat het ook meer allergenen uit de stof verwijderde.
Let wel op dat de doeltreffendheid kan afhangen van verschillende factoren, zoals de temperatuur van de stoom, de duur van de blootstelling en het soort stof dat wordt gestoomd.
Hoe gebruik je een kledingstomer om bacteriën en huisstofmijt te verwijderen?
Zelf aan de slag met je kledingstomer om bacteriën en huisstofmijt uit je kleding en andere stoffen te verwijderen? Houd deze tips in gedachten:
- Gebruik gedestilleerd water of een kledingstomer met een kalkfilter.
Het gebruik van gedestilleerd water in de kledingstomer kan de opbouw van minerale afzettingen helpen voorkomen die het mondstuk kunnen verstoppen en de effectiviteit van de stoom kunnen verminderen. - Gebruik de hoogste hittestand.
Stel je kledingstomer in op de hoogst mogelijke warmte-instelling. Zo zorg je ervoor dat de stoom heet genoeg is om bacteriën en huisstofmijt te doden. - Stoom minstens 10 seconden.
Houd het mondstuk van de kledingstomer op ongeveer een centimeter afstand van de stof en stoom minimaal 10 seconden om ervoor te zorgen dat de stoom diep in de vezels doordringt. - Stomen is geen alternatief voor wassen.
Hoewel stoomreiniging een effectieve manier kan zijn om korte metten te maken met bacteriën en huisstofmijt, is het geen alternatief voor de gewone was. Het blijft belangrijk om kleding en beddengoed regelmatig te wassen om vuil, zweet en andere viezigheid te verwijderen.
Beter voor het milieu dan wassen
Naast de reinigingsvoordelen heeft stoomreiniging ook voordelen voor het milieu. In tegenstelling een wasbeurt, waarbij grote hoeveelheden water en energie worden gebruikt, gebruikt stoomreiniging slechts een kleine hoeveelheid water en vereist het geen wasmiddel of andere reinigingsmiddelen. Dit maakt het een meer duurzame optie.
Conclusie
Bij goed gebruik kan stoomreiniging een effectieve manier zijn om de hygiëne van je kleding en textiel te verbeteren, terwijl het ook je ecologische voetafdruk vermindert. De hitte en het vocht van de stoom dringen diep door in de vezels van de stof en doden de microben. Het is wel belangrijk om te onthouden dat stoomreiniging geen vervanging is voor de gewone was. Het verwijdert namelijk geen vuil of zweet.