Ben je het ook zo zat om steeds te worstelen met kreukels in je kleding? Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor strijken en dus eigenlijk graag strijkt zonder strijkijzer, is een kledingstomer precies wat je nodig hebt. Niet alleen kan een kledingstomer je helpen je kleding kreukvrij te maken zonder het gedoe van strijken, maar het kan ook een veelzijdig hulpmiddel zijn voor het reinigen en opfrissen van andere stoffen in huis. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen stomen en strijken.
Stomen of strijken, wat is beter?
Als het gaat om het verwijderen van kreukels uit kleding, zijn er twee veelgebruikte methoden: stomen en strijken. We bespreken de voordelen en beperkingen van elke methode om je te helpen beslissen welke het beste past bij wat jij zoekt.
Stomen is het gebruik van hete stoom om de vezels in de stof te relaxen, zodat de kreukels er op natuurlijke wijze uitzakken. Deze methode is vriendelijk voor stoffen en kan gebruikt worden op delicate stoffen, zoals zijde of kant, die vaak wat spannend zijn om te strijken. Bovendien is stomen een snelle en gemakkelijke manier om kreukels te verwijderen uit grote lappen, zoals gordijnen of beddengoed, zonder dat je van de rails of het bed hoef te halen.
Bij strijken daarentegen wordt een hete metalen plaat tegen de stof gedrukt om kreukels glad te strijken. Deze methode kan effectiever zijn dan stomen om diepe kreukels of vouwen te verwijderen, en kan supergoed strakke randen aan kragen of manchetten creëren. Strijken kan ook worden gebruikt om juist vouwen of plooien aan kleding toe te voegen voor een meer getailleerde look.
Strijken heeft echter ook een aantal nadelen. Het kan tijdrovend zijn, vooral voor grotere kledingstukken, en vereist een vlakke, stabiele ondergrond zoals een strijkplank. Bovendien kan strijken delicate stoffen beschadigen of glimmende plekken achterlaten op bepaalde stoffen als het strijkijzer te heet is of te lang op één plek heeft gestaan.
De beste methode om kreukels te verwijderen hangt af van het soort stof, de grootte en vorm van het kledingstuk en je persoonlijke voorkeur.
Waarom stomen en niet strijken?
Hoewel zowel stomen als strijken hun voordelen hebben, zijn er situaties waarin stomen de voorkeur heeft om kleding, beddengoed of gordijnen bijvoorbeeld kreukvrij te maken.
Een voordeel van stomen is dat het over het algemeen sneller en gemakkelijker gaat dan strijken. Met een kledingstomer kun je snel en gemakkelijk kreukels uit een kledingstuk verwijderen zonder dat je een strijkplank hoeft op te zetten of hoeft te wachten tot een strijkijzer is opgewarmd (de opwarmtijd van een stomer is vaak korter). Dit maakt stomen een geweldige optie voor drukke mensen die tijd willen besparen zonder de kwaliteit van hun kleding op te offeren.
Een ander voordeel van stomen is dat het vriendelijker is voor stoffen dan strijken. Sommige materialen, zoals zijde of wol, kunnen worden beschadigd door de hitte en druk van een strijkijzer, maar kunnen veilig worden gestoomd om kreukels te verwijderen. Bovendien kan stomen worden gebruikt om stoffen op te frissen zonder ze te hoeven wassen, wat de levensduur van je kleding aanzienlijk kan verlengen.
Stoffen die zeer geschikt zijn voor stomen boven strijken zijn materialen zoals zijde, satijn en chiffon, maar ook wol, kasjmier en andere gebreide stoffen. Stomen kan ook worden gebruikt voor meer gestructureerde artikelen, zoals blazers of pakken, om kreukels te verwijderen zonder de stof plat te maken of te kreuken.
Als je ook liever niet strijkt maar stoomt, raden wij je de Philips 3000 Series kledingstomer aan. Deze krachtige stomer warmt in 30 seconden op en kan worden gebruikt voor verschillende stoffen, van delicate zijde tot zware wol. Het afneembare waterreservoir van 100 ml maakt het mogelijk om een volledige outfit te stomen zonder bij te vullen. Wat ons betreft een van de stomers met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Stoffen die gestoomd kunnen worden
Stomen is een kledingvriendelijker alternatief voor strijken dat kreukels effectief kan verwijderen en kleding kan opfrissen zonder deze te beschadigen of ongewenste vlekken achter te laten. Maar als het gaat om het stomen van kleding, zijn niet alle stoffen gelijk. Dit zijn voorbeelden van stoffen die over het algemeen veilig gestoomd kunnen worden:
- Katoen: Katoen is een duurzame en veelzijdige stof die goed reageert op stomen. Je kan het supergoed stomen en opfrissen met een stomer.
- Linnen: Net als katoen is linnen een natuurlijke stof die goed geschikt is om te stomen. Stomen is zelfs vaak de aangewezen methode om kreukels uit linnen kleding te verwijderen, omdat het met traditionele strijkmethoden moeilijk kan zijn.
- Wol: Stomen is een uitstekende manier om kreukels te verwijderen en wollen kleding op te frissen zonder de delicate vezels te beschadigen. Het is ook een goede manier om geurtjes te verwijderen en wollen kleding te ontsmetten.
- Zijde: Stomen is een zachte en effectieve manier om kreukels uit zijden kleding te halen zonder de vezels te beschadigen. Het is ook een goede manier om zijden kleding op te frissen tussen twee wasbeurten door.
- Polyester: Polyester is een synthetische stof die veel gebruikt wordt in kleding. Het is zeer geschikt om te stomen.
Stoffen die beter niet gestoomd kunnen worden
Hoewel stomen een goede optie is voor veel soorten stoffen, zijn er bepaalde stoffen die beter niet gestoomd kunnen worden.
- Leer: Stomen van leer kan ervoor zorgen dat het vervormd raakt. Het is beter om leren kleding of accessoires niet te stomen.
- Suède: Net als leer kan het stomen van suède leiden tot vervorming of beschadiging. Het kan ook verkleuring of watervlekken veroorzaken.
- Vidscose: Viscose (ook wel bekend als rayon) is een delicate stof die kan krimpen of zijn vorm kan verliezen bij het wassen. Het is beter om voorzichtig te zijn bij het stomen van viscose kleding of accessoires. Maar, het kan juist ook een manier zijn om gekrompen viscose weer in model te krijgen.
- Fluweel: Stomen van fluweel kan ervoor zorgen dat de worden of geplet, wat de textuur en het uiterlijk van de stof kan verpesten. Stoom fluwelen kleding of accessoires liever niet.
- Doorschijnende of delicate stoffen: Zeer transparante of delicate stoffen, zoals kant of chiffon, kunnen gemakkelijk worden beschadigd door stoom. Je kunt ze vaak wel stomen, maar wees voorzichtig en gebruik een lagere stoomstand.
In het algemeen is het belangrijk voorzichtig te zijn met het stomen van kleding en het wasetiket van elk kledingstuk te checken voordat je het stoomt.
Is stomen net zo goed als wassen?
Hoewel stomen een handige en slimme manier kan zijn om kleding op te frissen en kreukels te verwijderen, is het geen vervanging voor wassen. Wassen is een grondigere manier om kleding te reinigen, omdat water en wasmiddel worden gebruikt om vuil, olie en andere viezigheid uit de stof te krijgen. Stomen daarentegen wordt vooral gebruikt om kreukels te verwijderen en stoffen op te frissen tussen twee wasbeurten door.
Als je kleding die één of twee keer is gedragen wilt opfrissen, kan stomen een geweldige manier zijn om de stof er weer netjes uit te laten zien. Maar als je kleding erg vuil is of stinkt, is wassen meestal de beste optie.
Als je het ook wel ziet zitten om een kledingstomer te gebruiken om een wasbeurt nog even uit te stellen, raden we je de SteamOne S-Nomad Plus kledingstomer aan. Met een vermogen van 2000 watt en een flinke stoomafgifte van 30 gram, worden alle kledingstukken snel en gemakkelijk opgefrist tussen de wasbeurten door.
Stomen en strijken zijn allebei effectieve methoden om kreukvrij de deur uit te gaan, elk met hun eigen unieke voor- en nadelen. Stomen is weliswaar zachter voor bepaalde stoffen en gemakkelijker in het gebruik dan strijken, maar strijken kan effectiever zijn om hardnekkige kreukels te verwijderen. Uiteindelijk hangt de beste methode om kreukels te verwijderen af van het soort stof en jouw persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om het juiste apparaat te kiezen, of dat nu een traditioneel strijkijzer is of de beste kledingstomer voor jouw behoeften. Doe je voordeel met deze informatie en tips, zo kun je een weloverwogen beslissing nemen voor een kreukvrij bestaan.