Als je niet per se fan bent van strijken en toch graag kreukvrij door het leven gaat, dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag beantwoorden we de vraag: Moet ik nog strijken als ik een kledingstomer gebruik? We vertellen je over de verschillen tussen stomen en strijken, en wanneer welke methode het meest effectief is. Plus, we laten je zien waarom een kledingstomer de superheld is die jouw garderobe nodig heeft. Dus pak je cape (of misschien gewoon een kopje thee) en maak je klaar om een kant te kiezen!
Stomen vs. strijken
Een strijkijzer gebruikt warmte en druk om kreukels in de stof glad te strijken, terwijl een kledingstomer hete stoom gebruikt om de vezels te ontspannen en kreukels weg te werken. Maar welke is beter? Dat hangt af van je behoeften en voorkeuren. Strijken is ideaal om scherpe vouwen te maken en hardnekkige kreukels te verwijderen, maar het kan ook tijdrovend zijn en is soms best spannend op bepaalde stoffen.
Stomen daarentegen is zacht voor delicate stoffen en kan een snelle en gemakkelijke oplossing zijn voor dagelijks gebruik, maar is misschien niet zo effectief voor diepe kreukels of het creëren van scherpe lijnen. Dus, wanneer moet je elke methode gebruiken? Strijken is ideaal voor overhemden, spijkerbroeken en andere kledingstukken die er heel strak uit moeten zien. Stomen is geweldig voor het verwijderen van kreukels uit alledaagse kleding, zoals T-shirts, rokken en jurken, maar ook uit meer delicate stoffen zoals zijde of kant.
Wanneer kleding strijken?
Sommige stoffen en kledingstukken hebben die strakke vouwen nodig die alleen een strijkijzer kan creëren. Denk aan overhemden, pakken, geplooide rokken en formele kleding. En soms heeft zelfs alledaagse kleding een beetje extra liefde van je strijkijzer nodig. Heb je een hardnekkige kreukel? Of misschien heb je dat overhemd per ongeluk iets te lang als een verfrommeld hoopje laten liggen? In deze gevallen kan een strijkijzer uitkomst bieden en je kleren er weer fris en kreukvrij uit laten zien. Dus hoewel een kledingstomer voor veel stoffen en situaties een geweldige optie kan zijn, zijn er zeker momenten waarop je beter kunt strijken.
De voordelen van een kledingstomer
Oké, laten we het hebben over waarom kledingstomers snel de nieuwe superhelden van je huishoudapparaten worden. Ten eerste, ze zijn supersnel en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze een handig alternatief zijn voor het tijdrovende strijkproces.
Kledingstomers geven hete stoom af die in de stof dringt, de vezels ontspant en kreukels gladstrijkt. Bovendien kunnen ze worden gebruikt op een breed scala van stoffen, waaronder delicate materialen zoals zijde en kant die niet zo goed bestand zijn tegen de directe warmte van een strijkijzer. Wil je een blazer opfrissen voor een belangrijke vergadering? Op een kledingstomer kan je rekenen. Wil je de kreukels in je favoriete broek gladstrijken? Een stomer doet het. Of je nu gordijnen, beddengoed, of knuffels wil stomen, een kledingstomer kan echt een game changer zijn. Dus, als je op zoek bent naar een snellere, efficiëntere en meer veelzijdige manier om kreukels te verwijderen, dan biedt een stomer uitkomst. Bovendien zijn ze leuk om te gebruiken – wie houdt er nou niet van het bevredigende geluid van stoom die uit het mondstuk sist?
Top 3 kledingstomers
Wanneer een kledingstomer gebruiken in plaats van strijken?
Wanneer pak je nou het strijkijzer of grijp je naar de kledingstomer? Er zijn een paar belangrijke factoren om te overwegen bij het maken van de keuze stomen of strijken. Ten eerste, kijk naar de stof van het item dat je kreukvrij wilt maken. Als het een delicate stof zoals zijde of chiffon, is een kledingstomer waarschijnlijk de betere optie omdat hij het materiaal minder snel beschadigt. Aan de andere kant, als je werkt met een zwaardere stof zoals denim of corduroy, kan strijken een effectievere manier zijn om diepe kreukels te verwijderen.
Een ander ding om te overwegen is het type kreukels waar je mee te maken hebt. Als ze klein en oppervlakkig zijn, kan een kledingstomer een snelle en eenvoudige oplossing zijn. Als je te maken hebt met diepe kreukels of vouwen en plooien die moeten worden rechtgetrokken, is strijken misschien de beste oplossing.
Als je een kledingstomer effectief wilt gebruiken, is het belangrijk dat je het mondstuk dicht bij de stof houdt en in een vloeiende, stabiele beweging beweegt. Voor de beste resultaten, werk je in secties en beweeg je heen-en-weer zodat je het volledige kledingstuk met stoom behandelt.
Gevallen waarin een kledingstomer effectiever kan zijn dan strijken:
- Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een kledingstuk met ingewikkelde/delicate details of moeilijk bereikbare plekken (zoals ruches of plooien), kan een kledingstomer een geweldig hulpmiddel zijn om kreukels te verwijderen zonder die details plat te strijken.
- Een kledingstomer kan een efficiëntere manier zijn om kleding op te frissen tussen wasbeurten door of om geurtjes te verwijderen uit kledingstukken die niet gewassen kunnen worden
Waar kan je een kledingstomer nog meer voor gebruiken?
Naast hun capaciteiten om korte metten te maken met kreukels, bieden kledingstomers nog een paar extra voordelen die je misschien zullen verrassen. Een van de belangrijkste voordelen van stomen is de mogelijkheid om kleding te ontsmetten en geurtjes te verwijderen. De hoge temperatuur en de vochtigheid van de stoom kunnen bacteriën en ziektekiemen doden, waardoor het een geweldig hulpmiddel is om kleding die niet gewassen kan worden op te frissen of om geurtjes te verwijderen uit bijvoorbeeld bekleding of gordijnen. Je kunt zelfs een kledingstomer gebruiken om je matras of kussens op te frissen.
Maar kledingstomers zijn niet alleen voor de was. Ze kunnen ook worden gebruikt voor allerlei andere huishoudelijke taken. Je kunt bijvoorbeeld een stomer gebruiken om oppervlakken zoals aanrechtbladen of tegelvloeren te reinigen en te steriliseren, omdat de hoge hitte van de stoom bacteriën en ziektekiemen kan doden zonder de noodzaak van agressieve chemicaliën. Wil je jouw kledingstomer hiervoor gebruiken, kies er dan wel eentje met een hoge stoomoutput en een die 360 graden gebruikt kan worden. De Philips Steam&Go Plus kun je bijvoorbeeld zowel horizontaal als verticaal gebruiken.
Stomers kunnen ook worden gebruikt om behang te verwijderen of om bevroren leidingen te ontdooien in een noodsituatie. Kortom, van je kleding kreukvrij maken tot ontsmetten, schoonmaken en meer, een kledingstomer is een waardevolle aanvulling op elk huishouden.
Dus moet je nog strijken als je een kledingstomer gebruikt? Hoewel een kledingstomer een geweldig alternatief kan zijn voor strijken, kunnen er nog steeds gevallen zijn wanneer je de strijkbout er liever bij pakt. Bijvoorbeeld voor stoffen of kledingstukken die een scherpe vouw hebben. Maar voor de meeste dagelijkse kledingstukken kan een kledingstomer echt een sneller, handiger en veiliger alternatief zijn dan strijken. Uiteindelijk komt de keuze voor een kledingstomer of strijkijzer neer op persoonlijke voorkeur. Voor de meeste situaties kan een kledingstomer een handig hulpje zijn om je kleding er fris en kreukvrij uit te laten zien. Dus nee, je hoéft niet meer te strijken als je een kledingstomer gebruikt.