Goed nieuws voor kreukelstrijders die het zat zijn om hun kostbare tijd te besteden aan het strijken van kleding. Een kledingstomer kan je tijd en moeite besparen, maar niet alle stoffen zijn gelijk. Ontdek welke stoffen geschikt zijn om te stomen met een kledingstomer en maak je klaar om afscheid te nemen van die vervelende kreukels.
Welke stoffen kan je veilig stomen met je vertrouwde kledingstomer? Hier zijn de top kanshebbers:
- Katoen: Deze duurzame stof is de droom van de stomer! Het kan hoge temperaturen aan zonder zijn vorm te verliezen of te krimpen. Wees alleen voorzichtig met het stomen van katoenen kleding met versieringen, zoals pailletten of borduurwerk. Hitte kan deze versieringen namelijk beschadigen.
- Linnen: Net als katoen is ook linnen een natuurlijke vezel die sterk genoeg is om de hitte van een stomer te weerstaan. Een kledingstomer is ideaal voor het verwijderen van kreukels uit linnen shirts, broeken en jurken, en laat uje kleding er in een mum van tijd weer goed uitzien.
- Wol: Hoewel wol een beetje kwestbaarder kan zijn, is het nog steeds mogelijk om wol te stomen. Zolang je maar voorzichtig bent. Gebruik een lage warmte-instelling en eventueel een doek ertussen om de wol te beschermen tegen direct contact met de stoom. Als alles mislukt, kun je je gekrompen trui altijd nog als croptopdragen. Grapje, dat gaat echt niet gebeuren!
- Zijde: Zijde is een luxe stof die wat extra liefde vereist bij het stomen. Gebruik een lage warmte-instelling en houd de stoomkop op veilige afstand van de stof om watervlekken te voorkomen. En zoals altijd is een doek ertussen je vriend.
- Synthetische stoffen: De meeste synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, zijn veilig om te stomen, maar controleer voor de zekerheid altijd even het etiket. Sommige stoffen kunnen gevoelig zijn voor hitte, dus een lage warmte-instelling gebruiken en de stoomkop op veilige afstand houden is altijd een goed idee.
- Denim: Deze stevige stof kan de hitte van een stomer aan zonder problemen, tenzij het mooie versieringen heeft zoals pailletten of borduurwerk. Sla in dat geval de stoom over en pak een strijkijzer! Dan kan je er omheen strijken.
- Leer: Stomen van leer vereist iets meer voorzichtigheid, maar het kan. Gebruik een lage warmte-instelling, houd de stoomkop op veilige afstand en gebruik een doek ertussen om het leer te beschermen tegen direct contact met de stoom. Toch wat watervlekken op je leren jasje? Aiiiii….omarm de vintage uitstraling!
Kan kleding krimpen van stomen?
Je vraagt je misschien af of je kleding krimpt door het stomen. Zoals met je favoriete trui gebeurde toen hij per ongeluk in de droger terecht kwam. Het goede nieuws is dat stomen over het algemeen vriendelijker is voor stoffen dan strijken, en het komt zelden voor dat kleding krimpt door stomen alleen. Stomen kan zelfs helpen om de vezels in de stof te laten ontspannen, waardoor kleding juist beter past. Maar als je kleren te klein zijn of te strak zitten, zal stomen ze niet op miraculeuze wijze groter maken.
Er zijn bepaalde stoffen, zoals wol en zijde, die kwetsbaarder zijn en vatbaarder zijn om te krimpen. Het is dus belangrijk om een kledingstomer op de lage warmtestand te gebruiken en niet te lang op één plek te stomen. Controleer altijd even he etiket voordat je erop los stoomt, om er zeker van te zijn dat je de juiste warmte- en stoominstellingen voor de stof gebruikt. Je kan dus met een gerust hart stomen zonder je zorgen te maken dat je eindigt met de garderobe van een barbiepop.
Is stomen slecht voor je kleding?
We weten nu welke stoffen we kunnen stomen met een kledingstomer, maar is stomen niet slecht voor je kleren? Het korte antwoord is nee, stomen is niet slecht voor kleding als je het goed aanpakt. In feite is stomen een zachte en effectieve manier om kreukels te verwijderen en je kleding op te frissen. Maar, zoals met alles, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ongelukjes te voorkomen:
- Vermijd het stomen van kwetsbare stoffen zoals chiffon of kant, omdat de hitte en het vocht de vezels kunnen beschadigen.
- Test altijd eerst een klein, onopvallend deel van het kledingstuk om er zeker van te zijn dat de stof de hitte en het vocht aankan. Zo kun je verrassingen en schade voorkomen.
- Houd de stomer op ten minste 10-20 centimeter afstand van de stof om brandplekken of schroeien te voorkomen. Geloof ons, verbrande stof ruikt niet lekker.
- Wees voorzichtig bij het stomen van kledingstukken met versieringen, want die kunnen door de hitte en het vocht losraken of beschadigen. Je wilt natuurlijk geen kostbare pailletten of kralen verliezen.
- Onthoud dat een kledingstomer je beste vriend kan zijn in de strijd tegen kreukels, maar zoals elke goede vriend moet je hem met zorg en respect behandelen.
Met deze handige lijst van stoffen die veilig gestoomd kunnen worden kan je lekker aan de slag. Stomen is een supersnelle en makkelijke manier om een einde te maken aan kreukels. Probeer het maar eens. Je kleren (en je portemonnee) zullen je dankbaar zijn. Misschien vind je het zelfs zo leuk dat je alles wat je ziet gaat stomen – gordijnen, dekbedovertrek, zelfs de favoriete deken van je huisdier. Happy steaming!