Over ons

Achter bestekledingstomer.nl zit een klein team van ervaringsdeskundigen op het gebied van kledingstomers, dat toegewijd is aan het delen van betrouwbare en up-to-date informatie over deze handige apparaten.

Merken kledingstomers

Water in je kledingstomer: waarom gedestilleerd water je beste vriend is

Kledingstomers zijn onmisbaar om je garderobe kreukvrij te houden en staan altijd klaar voor elk mode-noodgeval. Maar wat voor soort vloeistof moet je toevoegen aan deze magische kreukherstellende machine? Het antwoord is zo simpel als het maar kan: water! Maar voordat je zomaar het waterreservoir onder de kraan hangt, zijn er een paar dingen die je moet weten.


Aangezien de belangrijkste taak van je kledingstomer is om hete stoom te produceren om die vervelende kreukels te verwijderen, is het geen verrassing dat water hier de ster van de show is. Zoals de naam al zegt, moet het waterreservoir van je kledingstomer gevuld zijn met – je raadt het al – water. Maar wacht, niet al het water is gelijk als het gaat om je kledingstomer. Net als dat sommige stoffen beter geschikt zijn voor gebruik met een kledingstomer, is het voor het welzijn van je stomer is het ‘t beste en veiligste om gedestilleerd water te gebruiken. Gedestilleerd water is zeer zuiver water, vrij van zout en onzuiverheden, wat betekent dat het de binnenkant van je stomer niet zal aantasten. Dit water is ook een hit voor gezondheidsapparaten zoals slaapapneu-apparaten en luchtbevochtigers!

Waar kun je gedestilleerd water kopen?

Gedestilleerd water is net zo makkelijk te krijgen als een pak melk. Je kunt een fles kopen bij de supermarkt om de hoek, of als je zin hebt kun je thuis je eigen gedestilleerde water maken – onbeperkte voorraad, gratis! Gedestilleerd water heeft de naam dat het tien of minder delen per miljoen opgeloste vaste stoffen bevat (een mooie term voor verontreinigingen). Met andere woorden, het is de gouden standaard voor het stomen van je kleding en het beschermen van je kledingstomer tegen schade. Want alles anders dan gedestilleerd water in je kledingstomer kan rampzalig zijn. Hoe bedoel je, rampzalig? We zetten een aantal van die potentiele kleine rampen voor je op een rij.

1. Corrosie

Ooit gehoord van corrosie? De mineralen en zouten die vaak voorkomen in hard water kunnen na verloop van tijd langzaam metaal aantasten. Als je je kledingstomer vult met hard water, nodig je in feite deze schurk uit in het binnenste van je stomer, en dat loopt niet goed af. Het resultaat? Schade aan de metalen onderdelen, en uiteindelijk kan je hele stomer het begeven. Daarom: gedestilleerd water! Het is vrij van die vervelende mineralen, zouten en andere onruststokers, dus het zal je geliefde stomer niet aantasten.

2. Schuimvorming

Schuimvorming is een andere boosdoener die de kop op kan steken als je hard water gebruikt in je kledingstomer. Calciumcarbonaat in hard water kan ervoor zorgen dat het water indikt en een vaste, witte aanslag vormt. Als je dit niet controleert, kan dit schuim, dat vol zit met calciumcarbonaat, tijdens het stomen een verrassende verschijning op je kleding maken. Gedestilleerd water biedt uitkomst. Het is waar dat gedestilleerd water een beetje muf kan worden als het lang stilstaat, maar het schuimt niet zoals hard water. Maak het je niet te gemakkelijk. Vergeet niet om je stomer na elk gebruik te legen om ongewenste bacteriën te voorkomen.

3. Verminderde stoom

Hard water maakt niet alleen (kalk)vlekken op je kleding, het kan ook je stomer verstoppen. Na verloop van tijd kan de ophoping van mineralen de stroom van warmte en stoom in het apparaat belemmeren. Het duurt dan eeuwen om stoom te genereren en je kleding te ontkreuken. En als je er niets aan doet, kan je stomer de handdoek in de ring gooien (of moeten we zeggen: het kledingstuk).

Nu begrijp je waarom gedestilleerd water de bestie van je kledingstomer is. En als je je stomer goed behandelt, blijft je garderobe jarenlang klaar voor elke gelegenheid!